Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\Accordion::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
Polis-alustan kokeilut
Polis on avoimeen lähdekoodiin perustuva osallistumisalusta, jonka tarkoitus on mahdollistaa rakentava mielipiteiden vaihto valitun aihepiirin ympärillä. Sitra tuo demokratiainnovaation Suomeen yhteistyössä DigiFinlandin kanssa.
Mistä on kyse?
Digitalisaatioon ja sosiaaliseen mediaan on liitetty viime vuosikymmeninä vahva demokratialupaus. Internetin ajateltiin helpottavan tiedon saatavuutta ja ajatustenvaihtoa tavalla, joka mullistaisi myös osallistumisen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon.
Viime aikoina mediaympäristön murroksen on kuitenkin nähty suorastaan uhkaavan demokratian perustuksia. Yhteiskunnallinen keskustelu sosiaalisen median kanavissa on usein polarisoivaa, osin koska somealustojen toimintalogiikka on nimenomaan suosinut kärjekkäitä mielipiteitä.
Tulenarkuus, kiivaus ja pelko jyrätyksi tulemisesta kuvasivat suomalaisten kokemuksia keskustelukulttuurista Hyvin sanottu -tutkimuksessa. Tällä kaikella on merkittäviä vaikutuksia kansalaisten osallistumishalukkuuteen, mikä salakavalasti nakertaa demokratiaa.
Vaikka digitalisaatio on muutenkin mullistanut maailman, demokratian alalla innovaatioita on nähty vähän. Sitran kyselytutkimus kuitenkin kertoo, että ketterät, anonyymit ja digitaaliset tavat osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon kiinnostavat suomalaisia.
Polis on avoimen lähdekoodin verkkoalusta, jonka tarkoituksena on mahdollistaa suurien ryhmien osallistuminen valitun aiheen käsittelyyn rakentavalla tavalla. Polis-keskustelussa osallistujat voivat anonyymisti ilmaista mitä mieltä he ovat aihealueesta esitetyistä väitteistä sekä lisätä keskusteluun itse muotoilemiaan väitteitä muiden äänestettäväksi.
Edistyksellisen tilastollisen analyysin avulla Polis tuottaa reaaliaikaisesti tietoa siitä, mistä osallistujat ovat samanmielisiä ja missä löytyy eroavaisuuksia.
Poliksesta tekee erityisen osallistumisalustan se, että osallistujat saavat aloitevaltaa kun heillä on mahdollisuus vaikuttaa alustalla äänestettäviin asioihin. Poliksen avulla päättäjät saavat arvokasta tietoa muun muassa siitä, millaiset väitteet saavat kannatusta eri tavoin äänestäneiden ryhmien kesken.
Alustan ominaisuudet kuten anonymiteetti, yksinkertainen käyttöliittymä, kielenkäännös ja suoran kommentoinnin poistaminen madaltavat hiljaisen enemmistön kynnystä osallistua keskusteluun. Suomessa kehitettävässä uudessa käyttöliittymässä on myös huomioitu GDPR-vaatimukset, saavutettavuus (WCAG 2.2 -arviointi) sekä helppokäyttöisyys.
Mitä teemme?
Sitra rahoittaa DigiFinlandia, joka jatkokehittää Polis-alustasta modernia ja helppokäyttöistä digitaalisen osallistumisen alusta. DigiFinland on julkisen hallinnon digitalisaatiota edistävä erityistehtäväyhtiö.
Rahoitamme ja tuemme lisäksi Polis-kokeiluja eri hallinnon tasoilla, kuten hyvinvointialueilla. Vahvistamme ymmärrystä alustan käytöstä ja tavoista, joilla alustalla käydyt keskustelut voisi kytkeä hallinnon muodolliseen päätöksentekoon.
Tavoitteenamme on, että Polis-alustan avulla kansalaiset pääsevät osallistumaan päätöksentekoon laajasti koko yhteiskunnassa.
Polis-kokeilussa mukana olevien alueiden kokemuksia jaetaan muille alueille Sitran vetämässä Demokratia-teemaryhmässä, jotta toimivat menetelmät voidaan ottaa käyttöön laajemmin.
Missä mennään?
Polis-alustaa on kokeiltu Suomessa laajasti ja oppien perusteella kehitetään uutta käyttöliittymää.
DigiFinland loi Polis-alustasta heti hankkeen alussa GDPR-soveltuvan kokeiluversion, jolle on toteutettu muun muassa käännöksiä ja muita teknisiä parannuksia. Alustan kehityksessä otetaan jatkuvasti huomioon mm. hyvinvointialueilta ja kumppaneilta tullut palaute ja opit.
Ensimmäisenä Polista kokeiltiin seitsemän hyvinvointialueen kanssa kokeiluissa, joiden tavoitteena oli lisätä asukkaiden mahdollisuuksia osallistua alueen päätöksentekoon. Kokeilimme Polista myös kansallisella tasolla Mitä mieltä Suomi? -kampanjassa. Yhteensä Polis-keskusteluja on järjestetty jo yli 30.
Syksyllä 2024 DigiFinland jatkokehittää uutta käyttöliittymää.
Hyvinvointialueiden kokeilut
Polis-alustaa on kokeiltu Suomessa seitsemällä hyvinvointialueella, joista viisi on ollut Sitran rahoittamia ja kaksi DigiFinlandin toteuttamia.
Polista ovat kokeilleet jo Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen sekä Päijät-Hämeen hyvinvointialueet.
Useampi hyvinvointialue on avannut Polis-keskustelun ajankohtaisiin aiheisiin liittyen esimerkiksi nuorten mielenterveysongelmiin, ehkäisevän väkivallan ja päihdetyön sekä koko alueen palveluverkkoon liittyvää päätöksentekoa tukevaksi.
Polista on hyödynnetty kokeiluissa osana erilaisia osallistumisprosesseja.
Hyvinvointialueet ovat toteuttaneet rohkeasti useita innovatiivisia kokeiluja, ja kysyntää alustalle on virinnyt myös alueiden päättäjien keskuudessa.
Tarkemmat opit hyvinvointialueiden kokeiluista julkaistaan loppuvuonna 2024.
Mitä mieltä Suomi? -kokeilu
Sitra ja DigiFinland toteuttivat laajan kansallisen tason Polis-kokeilun Mitä mieltä Suomi? -kampanjassa syksyllä 2023. Kuukauden kestäneen kampanjan aikana jopa 18 206 suomalaista antoi näkemyksensä entistä paremman Suomen rakentamiselle.
Suureen osallistujamäärään tähtäävässä Polis-kokeilussa tulee ottaa huomioon eri seikkoja, kuten alustan moderoinnin sekä viestinnän resursointi.
Katso lisätietoja kokeilusta, tuloksista ja opeista Mitä mieltä Suomi -kampanjasivuilta. Jos haluat tarkastella kokeilun dataa, ole yhteydessä asiantuntijoihimme.
18 000 kertaa kiitos!
Lähes kaksikymmentä tuhatta suomalaista kokeili uudenlaista verkkokeskustelua Polis-alustalla. Katso mitä mieltä osallistujat ovat Suomen suunnasta.
Keitä mukana?
Poliksen on kehittänyt voittoa tavoittelematon yhdysvaltalainen järjestö The Computationa Democracy Project. Sitra tuo Poliksen Suomeen yhteistyössä DigiFinlandin kanssa, joka vastaa teknisestä toteutuksesta sekä palvelullistamisesta.
Samalla teemme demokratiateknologian huippuasiantuntijoiden kanssa kansainvälistä yhteistyötä alan tutkimuksen hyödyntämiseksi sekä käytännön oppien jakamiseksi.
Ota yhteyttä!
Annamme mieluusti lisätietoja.
Ajankohtaista
Uusinta uutta!