Ravitsemus ja maatalous

Ravitsemus on hyvinvointimme perusta. Maatalouden ja ruuan kulutuksen on sovittava luonnon kantokyvyn rajoihin ja toimintamme vastattava luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen, ilmastonmuutokseen ja ravinnekierron epätasapainoon. Hankkeilla edistetään ratkaisuja kestävyyssiirtymään, joka turvaa huoltovarmuuttamme.

Ajankohtaista

uutiset
uutiset
julkaisut
Haastattelu
julkaisut
julkaisut
Hankkeet
Hankkeet

Mistä on kyse?

Ruokajärjestelmää haastavat ilmastokriisi ja luontokato. Hankekokonaisuus edistää ruokajärjestelmän kestävyysmuutosta Suomessa siten, että luonnon, ruuantuotannon ja ravitsemuksen näkökulmia käsitellään yhdessä ja niin, että keskinäisriippuvuudet tunnistetaan.

Ruokaturvan varmistamiseksi on tärkeää tunnistaa kestävän ruokajärjestelmän askelmerkit ja muutostarpeet erityisesti alkutuotannon lähtökohdista Suomen ilmasto- ja maaperäoloissa. Maatilojen kannattavuus ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus nähdään osana kestävyystarkastelua. Metsät ovat tärkeä osa suomalaista maatilakokonaisuutta ja maaseutuympäristöä sekä marjoin ja sienin osana suomalaista ruokakulttuuria.

Ihmisen hyvinvointi ja luonnon hyvinvointi kytkeytyvät toisiinsa ja luovat yhdessä perustan ruuan huoltovarmuudelle. Ravitsemus kytkeytyy muihin perustarpeisiimme kuten veteen, suojaan ja lämpöön, jotka kaikki ovat riippuvaisia luonnon ekosysteemipalveluista. Kyse on planetaarisesta terveydestä ja arjen hyvinvoinnistamme.

Käynnissä olevat hankkeet

Marraskuussa 2023 julkaistiin Sitran työpaperi kestävän ruokajärjestelmän tavoitteista ja ehdotuksista toimenpiteiksi.

Kokonaisuudessa tunnistettiin viisi osa-aluetta, jotka tarvitsevat lisää tietoa ja kehitystyötä Sitran ehdottamien toimenpiteiden onnistumiseksi:

  1. Ruuantuotannon biodiversiteettivaikutukset
  2. Kasviproteiinin omavaraisuusnäkymät
  3. Ravinteiden kierto yhdyskunnista
  4. Pakkausmerkintöjen yhdenmukaistaminen tuotepasseissa
  5. Ekosysteemipalvelujen arvottaminen ja sisällyttäminen tukijärjestelmään.

Sitra edistää kestävyysratkaisuja kaikkien viiden tunnistetun kehittämiskohteen alueella: Ruuantuotannon biodiversiteettivaikutuksista (1) käynnistettiin vuonna 2023 yhteistyössä BSAG:n ja Helsingin yliopiston kanssa Maatalouden biodiversiteettiratkaisut -hanke, jota Sitra rahoittaa.

Marraskuussa alkoi Luonnonvarakeskuksen (LUKE) toteuttama ja Sitran rahoittama hanke kasviproteiinin omavaraisuusnäkymistä (2), mikä luo pohjatietoa muutokselle, jossa eläinperäisestä proteiinista siirrytään kasvipainotteisempaan. Tavoitteena siirtymässä on turvata suomalaisten ravitsemustarve ja torjua ilmastokriisiä ja luontokatoa huoltovarmuudesta tinkimättä.

Maatalous, ruokavalio, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus ovat tiivisti kytköksissä tosiinsa. Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan keskeinen peltojen biodiversiteetin heikentyminen johtuu maaperän orgaanisen aineksen vähenemisen lisäksi laiduntavan karjan puutteesta (pdf), mikä tulee ottaa huomioon proteiiniravitsemuksen kokonaistarkastelussa.

Ravinteiden kiertoa yhdyskunnista (3) edistetään asiantuntijaryhmän analyysin pohjalta. Sitra on ollut mukana edistämässä ravinteiden kiertoa Laatulannoite 2.0 -hankkeen ohjausryhmässä ja 21.3.2024 Sitran tiloissa järjestetyssä työpajassa.

Ruokajärjestelmän muutos vaatii mittaamisen ja mittariston kehittämistä niin alkutuotannossa kuin kuluttajatuotteissa. Kestävässä ruokajärjestelmässä kuluttaja tietää, missä ja miten ruoka on tuotettu ja voi vaikuttaa valinnoillaan ruuan kestävyyteen läpi ketjun. EU:n ruokastandardit tulisi asettaa sisämarkkinoilla tarjottuun ruokaan eikä pelkästään tuotantotapoihin kuten nykyisin.

Tuotantotapoihin asetetut ja kustannuksia korottavien standardien ongelma on se, etteivät ne koske sisämarkkinoiden ulkopuolelta tuotua ruokaa, antaen näin ollen kilpailuetua tuontiruoalle. Pakkausmerkintöjen yhdenmukaistaminen (4) vaatii siten paljon kehitystyötä. Sitran ja S-ryhmän yhdessä rahoittama hanke luontojalanjälkilaskennasta luo perustaa tähän tiedontarpeeseen.

Ekosysteemipalvelujen arvottaminen ja sisällyttäminen tukijärjestelmään (5) on keskeinen osa kestävää ruokajärjestelmää. Sitra on julkaissut aiheesta kaksi työpaperia: Putting nature at the heart of the European Green Deal (tiivistelmä suomeksi) ja luontopääoman tilinpitoa käsittelevän Luontopääoma kartalle ja euroiksi sekä kirjoituksen Maaseudun Tulevaisuudessa.

Päättyneet hankkeet ja taustaa

Viime vuosina maataloutta on käsitelty Sitran aiemmissa selvityksissä Korjausliike: Suomi kohti 1,5 asteen tavoitteen mukaisia ilmastotoimia (2021) ja Elintarviketuotannon murros (2023).

Kestävän ruokajärjestelmän lähtökohtana on planetaarinen terveys, jota on avattu julkaisuissa Tavoitteena planetaarinen terveys (2023) ja Planetaarinen terveys rakentuu luontoyhteydelle (2023).

Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä
Kuvituskuva, jossa maapallon ympärillä ovat EU-tähdet sekä kiertotaloutta kuvaavat ympyränuolet. Lisäksi kuvassa on Maailman kiertotalousfoorumi WCEF2025:n logo ja ananas, joka viittaa foorumin seuraavaan pitopaikkaan trooppisessa Brasiliassa.
uutiset
Lausunnot
Kooste
Tulevaisuus-podcast -teksti
Podcast
artikkelit
hankkeet
ihmiset
Eurooppapolitiikan ja kansainvälisten asioiden asiantuntija, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK
ihmiset
Viestintäjohtaja, Sosiaali- ja terveysministeriö
ihmiset
Vice President, Legal Grocery Trade & General Commercial, Kesko Oyj
ihmiset
Kansanedustaja, Eduskunta
ihmiset
Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus
julkaisut
Kuvituskuva, jossa tekstinä Lab ja numero 7.
Kooste
Kuvituskuva työkalupakille
uutiset
uutiset
ihmiset
Asiantuntija, Ratkaisut
Kuvituskuvassa aivot, kaksi astronauttia ja rinkuloita.
Verkkotapahtuma
Map of Europe and text TEHDAS2 Stakeholder forum
Tapahtumat

TEHDAS2-sidosryhmäfoorumi 2025

Varsova, Puola, torstai, 30.1.
Pykälä ja robotti -kuvituskuva
Keskustelutilaisuus

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu