Tässä raportissa tarkastellaan Sitran vuosina 2016–2017 järjestämän Ratkaisu 100 -haastekilpailun vaikutuksia kolme vuotta kilpailun jälkeen. Raportti perustuu haastekilpailun kuuden kuukauden kiihdyttämöjaksoon osallistuneiden 15 tiimin laadullisiin syvähaastatteluihin kesäkuussa 2020.
Tarkastelemme ”ideapolun” käsitteen avulla ensinnäkin näyttöä tiimien ja niiden ideoiden suorista yhteiskunnallisista vaikutuksista, joita kutsumme ”innovaatiovaikutuksiksi”. Toiseksi tarkastelemme haastekilpailussa yksilö- ja tiimitasolla opittuja asioita, joita kutsumme ”valmiuksia koskeviksi vaikutuksiksi”.
Aloitamme esittelemällä neljä erilaista, anonymisoitua case-kuvausta, jotka osoittavat tiimien ja niiden ideoiden erilaiset kehityspolut haastekilpailun jälkeen. Sen jälkeen tarkastelemme tiimien lopettamispäätösten taustalla olleita syitä. Niihin lukeutuvat esimerkiksi rahoituksen puute, kannusteiden puute irtisanoutumiseen nykyisestä työstä ja käsitykset siitä, etteivät yhteiskunnalliset rakenteet ole tarpeeksi suopeita muutoksille.
Tulokset viittaavat yleisesti ottaen siihen, että haastekilpailuun osallistuneet tiimit hyötyivät kilpailusta merkittävästi. Se paransi osallistujien valmiuksia edistää yhteiskunnallista muutosta opettamalla heille yrittäjyyteen liittyviä taitoja ja rohkeutta, perehdyttämällä heidät yhteiskunnallisen hyödyn ja taloudellisen kannattavuuden yhdistämiseen ja auttamalla heitä rakentamaan verkostoja.
Tarkastelemme raportin lopussa muutostavoitteiden saavuttamisen tiellä olleita esteitä ja esitämme kuusi keskeistä kysymystä siitä, miten tulevien haastekilpailujen järjestäjät voivat siirtyä lyhytkestoisesta, uusien tiimien käynnistämisestä kohti pitkäkestoista tukea yhteiskunnallisia innovaatioita luoville tiimeille vuosien, jopa vuosikymmenten ajaksi.
Töitä on vielä paljon tehtävänä yhteiskunnallisia innovaatioita ja muutoksia mahdollistavien tehokkaiden rajapintojen rakentamiseksi (esimerkiksi kattavat haasteinfrastruktuurit, jotka yhdistävät tiimit erityisiin haasteisiin, mukaan lukien joukko erilaisia toimijoita ja rahoituslähteitä).
Suosittelemme, että erilaiset innovaatiotoimintaa tukevat tahot, sellaiset kuin Sitra, pyrkisivät vielä aktiivisemmin lisäämään eri sidosryhmien kaikupohjaa pienten tiimien ideoille, ehdotuksille ja ratkaisuille. Vain yhteistyön kautta tiimit voivat käytännössä kokeilla ja toteuttaa yhteiskunnalle hyödyllisiä innovaatioita, ja samalla kehittää ja uudistaa nykyisiä toimintamalleja yhteiseksi hyväksi.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.